De koers van Gunther Blockx: “Ik ben niet de koning van de speakers”

Gunther Blockx speaker bij koersen
Velofans.be | KN

Wie regelmatig naar een koers afzakt, heeft op het podium wel eens een krullenbol met een microfoon aan het werk gezien. Wie is die sympathieke speaker en hoe groot is zijn wielerpassie? Velofans.be zocht het uit.

“Hoe lang ik al in het wielrennen zit? Dat moet ongeveer 34 jaar zijn”, vertelt Gunther Blockx aan Velofans.be. “Wielrennen zit bij onze familie in de genen. Mijn grootvader organiseerde een wielerkoers en mijn grootmoeder baatte het café aan die koers uit. Mijn vader en moeder staken een handje toe, en ik nam als vijfjarige plaats in de wagen met de rode vlag.”

“Ik kreeg de koers dus met de paplepel naar binnen. Een microbe die ik nooit meer uit mijn lijf zal krijgen (lacht).”

“Anno 2017 ben ik niet alleen als speaker actief in het wielrennen. Met KWC De Zonnestraal organiseren we ook twee of drie dagen koers in Retie. Mijn opa heeft die wielerclub opgericht. Ik rij dan ook met de wagen met de rode vlag rond. Alles samen ben ik een veertigtal dagen zoet, als speaker, organisator of medewerker.”

“Niet iedereen is zot van de koers, maar bij mij zit dat gewoon in mijn bloed. Al is het niet zo dat ik elke dag alles op de voet volg. Die andere dagen gaan mijn gezin en mijn job voor. Je zal mij in de zomer dus niet op een fiets in de Alpen terugvinden. Daar heb ik de tijd niet voor. Vroeger ging ik wel vaak fietsen. Dat komt misschien nog wel terug als mijn kinderen wat groter zijn.”

“Vergeleken worden met de grote Tom Boonen, die jongen stond er helemaal sprakeloos bij.”

“Wat ik zo leuk aan het wielrennen vind? In de kleinere koersen is het volks. Iedereen respecteert elkaar, van renner tot organisator of supporter. Jullie slogan ‘de koers is van iedereen’ vat dat perfect samen. De koers heeft veel charme. Het is niet elitair, al is dat in de top misschien wel een tikje anders. Ik vind het even leuk om een Wout Van Aert op een podium in de bloemetjes te zetten, dan presentator te zijn op een groot evenement.”

Ons interview met Gunther Blockx wordt even onderbroken. “Jullie praten nu met de koning van de speakers”, speelt een passant voor stoorzender. Gunther lacht er minzaam om. “Alle gekheid op een stokje, ik ben niet de koning van de speakers”, pikt hij de draad terug op. “Die eer is weggelegd voor Nico De Muyter. Wij volgen met een aantal in zijn spoor.”

Op het podium staan met kleppers als Tom Boonen en Philippe Gilbert, Gunther Blockx schuift een ander moment naar voor als we vragen naar zijn leukste ervaring in al die jaren in de koers.

“In een wedstrijd voor aspiranten schudde een twaalfjarige de andere renners enkele meters van zich af in de sprint. Ik vroeg die jongen op het podium of hij de nieuwe Tom Boonen was. Vergeleken worden met de grote Tom Boonen, die jongen stond er helemaal sprakeloos bij. Maar zijn ogen straalden. Jaren later trok er een moeder aan mijn arm met de woorden ‘weet je nog die koers, toen je mijn zoon die vraag stelde’. Dat is de koers voor mij: lekker gewoon doen, je amuseren. Het moet niet altijd groot zijn. Gewoon doen, is dikwijls al moeilijk genoeg.”

Reacties

reacties