Mountainbiken in de Duinengordel

Duinengordel

Wie wil mountainbiken door bossen, heide, velden en landduinen kan zich uitleven in de Duinengordel in de Limburgse kempen. Het totale parcours is 40 km lang, waarvan 98% onverhard. Geschikt voor bikers van elk niveau. De Duinengordel telt twee lussen die je rond de Oudsberg en Soltheide leiden. Mooi meegenomen, sinds 2016 is dit MTB-parcours verbonden met het Nationaal Park Hoge Kempen. Zo kom je aan een route van 80 km.

De Duinengordel ligt in het noordoosten van Belgisch Limburg tussen Bosland en het Nationaal Park Hoge Kempen. Je kan de blauwe of groene lus afzonderlijk rijden, combineren of koppelen aan de MTB-routes van het Park Hoge Kempen.

Route Solterheide (blauwe lus)

Startplaatsen: Orshof (Heymansweg, Neerglabbeek) of Pollismolen, Opitter (Molenstraat, Bree).

De blauwe route over bijna 20 km combineert bos- en veldwegen en passeert de steilrand van het Kempisch Plateau in Opitter. Een pittig stukje, voor kuitenbijters. Door de bruuske insnijdingen van verschillende beken rij je door een prachtig heuvelachtig landschap, in de volksmond gekend als ‘Klein Zwitserland’.

Je kruist ook de historische Geuzenbaan in Gruitrode die haar naam dankt aan de doortocht van Willem van Oranje en zijn Geuzen in 1536 aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

Route Oudsberg (groene lus)

Startplaatsen Oudsberg: Sentower Park (Leemskuilstraat, Opglabbeek),Zavelbos (Kattebeekstraat, Opoeteren), Sportzone Gruitrode (Groenstraat, Gruitrode), Kerkplein Opoeteren (Kerkplein, Opoeteren)

Deze route rond het natuurreservaat Oudsberg loopt voor 20 km door bossen, heide, velden en passeert de typische landduinen. Enkele kuitenbijters in de omgeving van de Oudsberg, de hoogste landduin van Vlaanderen, en zand als ondergrond zijn een uitdaging voor elke mountainbiker.

Verbonden met Nationaal Park

Via de groene of blauwe lussen in Duinengordel bereik je de rode route (24 km) van het Nationaal Park op het grondgebied van Maaseik en Dilsen-Stokkem. Hier maak je kennis met hoogteverschillen aan de rand van het Kempisch plateau in Bergerven.

Richting As is er een groene lus van in totaal 16 km. Daaronder loopt de behoorlijk pittige en uitdagende blauwe route van 35 km tussen Genk en Maasmechelen.

Verder zuidwaarts tot in Lanaken zijn er een rode lus van 16 km, een groen routee van 25 km, en een blauwe lus van 29 km. De zwarte marathonroute is goed voor 80 km op de MTB.

Is je fietshonger dan nog niet gestild? Via de blauwe lus van het Nationaal Park ter hoogte van As en Genk kan je aansluiten op het netwerk Midden-Limburg voor nog eens bijkomend 135 km bewegwijzerde mountainbikeroutes.

Hieronder vind je nog een handig overzicht van de routes en een leuke video van mountainbiken in Nationaal Park Hoge Kempen.

 

Reacties

reacties