Niet meer fietsen op de openbare weg?

Dagelijks trekken duizenden mensen er met een koersfiets op uit. Kilometers malen, individueel of in groep. Sporten in de natuur. Maar als tweewieler behoor je tot de zwakke weggebruikers. Cycling Vlaanderen roept op om gesloten circuits aan te leggen.

In Nederland zijn er een 50-tal, in Groot-Brittanië is het ook geen rariteit. Circuits van een kleine 2 kilometer die alleen voor fietsers toegankelijk zijn. “Op het circuit van Zolder gebeurt het al en daar is het bijzonder populair. Als er niet met auto’s geracet wordt, mogen toeristen er fietsen”, stelt Frank Glorieux bij HLN. “Ook op de oude militaire basissen van Heverlee en Ursel kan het, maar vanwege het natuurbeleid is het maar twee avonden per week toegestaan.”

Cycling Vlaanderen, dat een kleine 50.000 leden telt, hoopt de diverse overheden warm te kunnen maken voor investeringen in dergelijke gesloten omlopen. De kostprijs per circuit zou bijna een half miljoen euro bedragen.

“Ze gelden als perfect trainingsgebied voor kermiskoersen en zijn ideaal om verschillende vaardigheden aan te leren”, merkt CEO Frank Glorieux op. “De weg is er heel erg veilig en autovrij én er wordt gestrooid in de winter. Bovendien worden de circuits ‘s nachts verlicht, zodat er ook in de late uurtjes getraind kan worden.”

STEM en discussieer mee op onze facebook.com/velofansbe

 

Reacties

reacties