Ex-collega’s halen uit naar Roger De Vlaeminck

Hij heeft een palmares om U tegen te zeggen. Roger De Vlaeminck is een grote naam in de geschiedenis van het wielrennen. Maar hij is niet bij iedereen populair. In het Canvas-programma ‘De Kleedkamer’ hadden Fons De Wolf, Guido Van Calster, Freddy Maertens, Etienne De Wilde en Francesco Moser over het verleden.

“Roger was een heel grote coureur. Daarvoor moet je hem respecteren”, stelt Fons De Wolf, de laatste Belgische winnaar van Milaan-Sanremo in 1981. “Maar ik heb gezegd als coureur, een goede verstaander heeft niet meer nodig. Hij kwam geen afspraken of beloften na.”

“Hij was moeilijk in de omgang”, merkte Franceso Moser op. “Toen hij bij ons in de ploeg zat, probeerden we hem altijd tevreden te stellen. Maar hij was altijd zo argwanend en wantrouwig over wat er gezegd werd. Hij was wel geboren voor de koers. Hij had het DNA van een toprenner, zoals ik en Merckx en Gimondi. Maar ook het karakter.”

“Zo was Roger”

“Het was gewoon heel moeilijk om met Roger te praten. Dat was er mis met hem. Hij was ook geen man van zijn woord”, merkte Guido Van Calster op. “Ik heb het een keer meegemaakt met hem in Brabantse Pijl. We waren met drie vooruit en ik wist dat ik niet kon winnen. Dus als ik hem aan de overwinning kon helpen, moest er boter bij de vis komen. Maar dat verstond Roger niet. Ik heb toen wel op kop gereden. Hij won, ik werd tweede. Een paar dagen later zei ik tegen hem dat we het gingen regelen. Jij hebt niet genoeg op kop gereden, zei hij. Zo was Roger.”

“Ik wilde altijd winnen”

Roger De Vlaeminck kreeg de kans om te reageren in het programma ‘De Kleedkamer’. Daar hoort een uithaal naar Fons De Wolf bij. “Ik gunde het Fons toen, maar nu niet meer. Als je geen drang hebt om te winnen, kan je geen topper worden. Ik wilde altijd winnen. Dat is nog niet veranderd, wel verbeterd maar nog niet in orde. Onbetrouwbaar? Zeker niet. Ze zeiden ook dat ik achter de vrouwen liep maar niemand had ooit iets gezien. Hoe konden ze dat dan zeggen?”

Reacties

reacties