Combinatie Giro en Tour niet realistisch?

Foto TB | www.velofans.be

De Giro d’Italia ligt achter de rug. Een loodzware bedoening. Een aantal van die renners maakt zich klaar voor de Ronde van Frankrijk. Tom Dumoulin idem dito. Geen goed idee?

De renner van Team Sunweb eindigde als tweede in de Giro. Een knappe prestatie. Dumoulin geeft eerstdaags aan wat zijn plannen zijn in de Tour. De Nederlandse columnist Thijs Zonneveld staat niet te juichen.

“De combinatie Giro-Tour is er eentje uit de categorie haring met hagelslag of een duet Taylor Swift en Dries Roelvink”, schrijft Zonneveld in het Eindhovens Dagblad. “Hoe hard je het ook probeert: het is niet te doen. Althans, niet als je in allebei een goed klassement wilt rijden. De afgelopen jaren zijn er een paar ronderenners geweest die het hebben geprobeerd – ze faalden zonder uitzondering.”

Zonneveld wijst naar Marco Pantani, de laatste renner die de Giro en de Tour in één jaar wist te winnen. Dat is echter al twintig jaar geleden! “Dat was in een tijdperk waarin je hoogtestages rechtstreeks in je eigen aderen kon spuiten zonder dat er een haan naar kraaide.”

“De Giro is te zwaar; een aanslag op lijf en leden, een extreme belasting voor de geest. Terwijl je je als klassementsrenner in Italië dag na dag uit elkaar trekt zitten je Tour-concurrenten lachend bovenop een berg om te trainen en rode bloedcellen te kweken.”

Beter herstellen

De Nederlandse inspanningsfysioloog Tim Takken gelooft wel in een mooi verhaal voor Tom Dumoulin in de Tour. “Het is zaak om goed te herstellen en bij te komen, zowel fysiek als mentaal”, vertelt hij aan dezelfde krant. Takken adviseert om na een rustperiode – tussen de slotdag van de Giro en de start van La Grande Boucle zitten 41 dagen – nog maar weinig wedstrijden richting de Tour te rijden, maar om ze ook niet te vermijden. “Zo houd je je hart en spieren in conditie.”

Hij raadt Dumoulin aan ervoor te zorgen dat hij in de eerste Tourweken er gewoon bij zit. Hij verwijst daarbij naar de prestaties van Dumoulin in de Giro. “Je moet groeien in die weken, zorgen dat je beter herstelt dan je ‘concullega’s’. Dat deed Dumoulin heel goed, hij was nog heel sterk in de laatste twee bergetappes.”

Reacties

reacties